Zrakovo postihnuté i zdravé deti sa pomocou fotenia učia tolerancii

16.06.2010 Levoča

Levoča 16. júna (TASR) – V areáli Spojenej školy internátnej pre slabozrakých a nevidiacich v Levoči sa dnes popoludní koná fotomaratón pre zrakovo hendikepované deti.
Integračná akcia Inými očami sa tak po dvoch úspešných ročníkoch v Bratislave presunula aj na východ.
Cieľom projektu je podľa jednej z organizátoriek Alexandry Topoľskej z Občianskeho združenia (OZ) Zaostri zblížiť deti so zrakovými postihnutím s deťmi z bežných škôl v Levoči. \"Prostredníctvom hry, umenia, športu a fotenia chceme docieliť, aby sa deti medzi sebou spoznali, pomáhali si a zároveň skúšali fotografovať, \" priblížila Topoľská.
V zmiešaných dvojiciach je dieťa so zrakovým postihnutím sprevádzané vidiacim kamarátom a spoločne sa snažia zvládnuť všetky pripravené umelecké i športové stanovištia. Tým chcú organizátori, ktorými je okrem OZ Zaostri aj združenie Ideálna mládežnícka aktivita, odbúrať bariéru medzi zdravými a hendikepovanými deťmi. \"Chceme medzi nimi vytvoriť atmosféru vzájomnej tolerancie a podpory, aby zdravé deti zistili, že aj ich slabozrakí a nevidiaci rovesníci sú šikovní, \" zhodnotila.
Deti sa tak dnes môžu tešiť zo zlaňovania, bubnovania na africké bubny či bungie runningu, maľovania na tvár a hlavne z fotografovania. Organizátorom dnes neprialo počasie, niektoré stanovištia tak museli presunúť do areálu školy. Topoľská na koniec zdôraznila, že niektoré z fotiek, ktoré dnes vzniknú, budú súčasťou putovnej výstavy, ktorá navštívi tri slovenské mestá. \"Fotky, ktoré vytvorili zdravé i slabozraké či nevidiace deti tak budú môcť milovníci fotografovania vidieť v Bratislave, Levoči a Banskej Bystrici, \" uzavrela.
 

Vyberte región